28 maj 2021

Slussgården bygger restaurang med stor takterrass vid Slussen

I Stockholm går Slussens förvandling från knutpunkt till mötesplats med en rasande fart och Slussgårdens senaste projekt är en del av förändringen. På Hornsgatan 20 bygger Slussgården ytterligare en våning på kvarteret Överkikarens nuvarande 12 våningsplan. Tillbyggnaden ger plats för en restaurang på taket med en stor tillhörande terrass. Takterrassen kommer att bjuda på en fantastisk utsikt över Mälarens inlopp, med fri sikt norrut och solläge hela dagen. Från restaurangen kommer gästerna se ut över Djurgården och Saltsjön.

– Slussen är ett område under förändring och modernisering. Det är våra hemmakvarter och vi vill vara med och bidra till den positiva utvecklingen av området. Just mötesplatser är något som Stockholm stad själva har med i planeringen för nya Slussen. Restaurangen med sin fantastiska terrass och utsikt kommer definitivt bli en sådan, ett nytt landmärke, säger Lars Kinneholm, vd Slussgården.

Både restaurang och terrass kommer ha möjlighet för flexibel inredning så att ytan både inomhus och utomhus kan utnyttjas på bästa möjliga sätt beroende på årstid och behov. Det kommer finnas plats för upp till 600 gäster.

Det var i samband med ett nödvändigt utbyte av glaskupolen på taket som Slussgården började undersöka alternativa användningsområden och tog hjälp av arkitektbyrån Wingårdhs för att rita tillbyggnaden. Bygglovsprocessen var ovanligt snabb för en tillbyggnad mitt i city, endast nio månader från idé till godkänt bygglov.

– Glastaket har satt ribban för hur högt vi kan gå. Vår beställare har varit väldigt tydlig med att vi ska arbeta med de förutsättningar som finns i detaljplanen, så det har varit ett väldigt seriöst och trevligt arbete här, berättar arkitekten Gert Wingårdh om processen.

Wingårdhs design hedrar Mats Edbloms ursprungliga arkitektur från 1989 samtidigt som det nya planet blir modernt men fortsätter passa väl in i stadsbilden. Glaskupolen kommer tack vare ny teknik bli både mer energieffektiv och gracil än tidigare. Tillbyggnaden blir en lättkonstruktion i trä av bärighets- och hållbarhetsskäl.

– Det här läget är oslagbart, både gällande utsikt och kommunikation. Jag är säker på att det kommer bli ett makalöst tillskott till Stockholms restaurangvärld. Även om bygget precis har påbörjats letar vi redan nu efter en restauratör som ser möjligheterna med projektet och gärna vill vara med från start, säger Lars Kinneholm.

Gert Wingårdh ser fram emot vad restaurangen kommer bidra till i form av mötesplats och avslutar:

– Arkitektur utgör bakgrunden till många människors liv. Det ska bli kul att träffa människor som har mötts här uppe i taklandskapet. Som kanske stulit en första kyss tittandes ut över Stockholms siluett medan solen går ner i väst. Det är jättekul när våra byggnader blir en intressant bakgrund som framhäver människors liv. Vi bygger ju ett samhälle tillsammans.

Utsikten över Mälaren från den nya takterrassen
Utsikt från den blivande takterrassen på Hornsgatan 20
Hornsgatan 20 - takterrass
Takterrassen med solläge hela dagen. Restaurangdelen finns på andra sidan glaskupolen.
Ritning över restaurangen och takterrassen. Flexibel inredning gör att ytorna kan utnyttjas maximalt beroende på behov.
Slussgårdens vd Lars Kinneholm tillsammans med Gert Wingårdh och Josefin Larsson från arkitektfirman Wingårdh som har ritat tillbyggnaden på plan 13.

Servicecenter

Vänd dig till oss för felanmälan och beställning, frågor, råd och tips.


Servicecenter