26 januari 2024

Slussgårdens fastighet Överkikaren 30 är nominerad till Årets Bygge 2024

Överkikaren är ett av tre nominerade byggprojekt i kategorin Renovering när byggbranschens mest prestigefyllda pris ska delas ut. De andra två är Lunds Domkyrka och anrika Norra Latin i Stockholm.

– Vi är glada och oerhört stolta över att vara nominerade tillsammans med två så anrika fastigheter, säger Slussgårdens vd Lars Kinneholm.

Priset Årets Bygge delas ut av tidningen Byggindustrin som presenterar tre finalister i sex olika kategorier. Totalt 107 tävlingsprojekt lämnades in till tävlingen i år, varav 18 bidrag till kategorin Renovering. Bidragen bedömds utifrån fem kriterier: arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan. Vinnarna meddelas 19 mars.

– Påbyggnaden på Överkikaren är i sig ett kvitto på att vi har lyckats realisera vår vision om att förvandla en av Stockholms absolut bästa utsikter till en öppen och unik plats, tillgänglig för alla, säger Lars Kinneholm och tillägger att cirka 3000 personer per dag besökte takterrassen och restaurangen under sommarmånaderna 2023.

Renoveringen av Överkikaren krävde många speciallösningar och logistiska utmaningar, inte minst eftersom arbetet genomfördes utan påverkan på befintlig verksamhet i huset. Påbyggnaden restes med ett biobaserat, prefabricerat byggsystem, och själva stommen, av korslimmat trä från svenska leverantörer, lyftes på plats med kran. Innovativa utrymningsvägar skapades, liksom att vi fick lösa en förlängning av befintliga hisschakt utan att höja byggnaden över tidigare hissmaskinsrum. Det nya våningsplanet invigdes mars 2023.

– Tack till alla som varit inblandade i renoveringen och skapandet av påbyggnaden! Inte minst MVB Öst, som också lämnade in tävlingsbidraget, och Wingårdhs. Vi ser fram emot att se alla på prisutdelningen den 19 mars!

Servicecenter

Vänd dig till oss för felanmälan och beställning, frågor, råd och tips.


Servicecenter